Isosilta. Isosille.

Riparilla Englannissa

Ma, 29/07/2013 - 17:56 -- annikaroliina

Hellurei!
Olin tänä kesänä kahdella riparilla. Toinen oli kotiseurakuntani tavallinen leiri Tampereen kupeessa ja toinen vähän erikoisempi reissuripari. Sain nimittäin kunnian olla toista kertaa mukana riparilla Englannin Yorkshiressä, kahden tunnin ajomatkan päässä Manchesterin keskustasta. 15.-22.7. olleella leirillä oli mukana 24 leiriläistä viisi isosta, minä apuopettajana (vähän niin kuin yli-isonen) sekä pappi ja nuorisotyönohjaaja. Englannista joukkoomme liittyi paikallinen youth officer ja viisi isosta.

Leiri oli tavallisesta poikkeava. Matkat leiripaikkaan tehtiin busseilla ja lentokoneella. Ensimmäiseen rippikoulupäivään Manchesterissa kuului shoppailuosuus, jonka jälkeen lähdimme kädet täynnä vaate- ja karkkikasseja bussilla kohti leiripaikkaamme, Scargill Housea. (kotisivut löytyy: http://www.scargillmovement.org/ ) Scargill on erittäin ihana paikka! Siellä asuu kristillinen yhteisö eri-ikäisiä ja eri maista olevia ihmisiä, jotka tekevät töitä "ruokapalkalla". He pyörittävät keittiötä ja siivoavat huoneita, jotta ihmiset voivat tulla sinne hiljentymään ja vaeltelemaan kukkuloille. Samalla he saavat irtioton arjestaan, kun muuttavat yhteisöön esimerkiksi kolmeksi kuukaudeksi tai kahdeksi vuodeksi.

Leirikielenä käytimme sekä englantia että suomea. Suomeksi oli lähes kaikki oppitunnit ja raamikset. Englanniksi oli kaikki vapaa-aikana tapahtunut juttu, kuten päivän kisat, yhteiset pelit, ruokapöytäkeskustelut ja iltaohjelmat. Tämä oli siis hyvä kielikylpy meille kaikille mukana olleille suomalaisille. ;)

Tehtäviäni leirillä oli mm. päävastuun ottaminen iltaohjelmien suunnittelusta, päivän kisojen järjestäminen, isosten ohjaus erilaisissa tilanteissa, saarnan pitäminen aamujumiksessa, nuori seurakunta -oppitunnin pitäminen sekä laulujen säestäminen. Vetäjätiimimme Suomesta oli aivan huippuhyvä! Sitä täydensi täydellisesti brittinuoret ja heidän hurmaava ohjaajansa!

Tämä leiri oli erittäin ikimuistoinen kokemus kukkulakävelyineen, aamujumiksineen, lampaineen, vesiliukumäkineen, iltaohjelmineen ja punaisine puhelinkoppeineen! :D Voin suositella kansainvälistä riparia ihan jokaiselle, jolla on mahdollisuus sinne lähteä! Siellä voi oppia itsestään todella paljon. Kulttuurien ja kielen kohtaaminen on jotakin, joka voi antaa niin paljon!

Rippikoulu päättyi eilen konfirmaatioon ja juhlakierrokseen. Saimme 14 rippijuhlakutsua, joten autolla köröttelemistä, kakkua ja iloisia ihmisiä riitti iltaan asti!

Jos sulla on jotakin kysyttävää, ota ihmeessä yhteyttä! Vastailen mielelläni kysymyksiin!

Kommentit

Käyttäjän Jussi24 kuva
Lähettänyt käyttäjä Jussi24

Wau! Tosi harva taitaa nykysin päästä riparille ulkomaille - saati sitten isoseks! Kade. Tilanne ei varmaan ole ees paranemassa seurakuntien nykysen taloustilanteen myötä :/ Mitä käännöstä käytitte muuten sanalle "isonen"? Mun käsittääkseni Briteissä ei ole mitään vastaavaa systeemiä kuin isoset täällä Suomes?

Lähettänyt käyttäjä annikaroliina

Moi! Ihan totta on, että ulkomaanripareille pääsee tosi harvat. Briteissä ei ole rippileirikulttuuria, eikä sen myötä myöskään isosia. Isosen käännös on junior leader. :)

Lähettänyt käyttäjä tuulimaria

Kuin siistiä! Oliko tää ulkomaanleiri ihan teidän oman seurakunnan vai jonkun järjestön järjestämä? Mitä mieltä olet, onko tällasilla erikoisleireillä työskentely vaikeampaa kuin normaalileirit? Itse olen ainakin miettinyt, että miten aika riittää kaikille oppitunneille ynnä muille, kun ainakin oman kokemuksen mukaan ne asiat saadaan normaaleilla leireillä käytyä läpi just ja just sen viikon aikana :D

Lähettänyt käyttäjä annikaroliina

Moi! Tää leiri oli siis Tampereen ev. lut. srk:n leiri, joka toteutettiin yhteistyössä Manchesterin seurakunnan kanssa.

Kyllä erikoisleirillä työskentely on haastavampaa kuin "normileirillä". Tällä leirillä yhteinen kieli oli englanti, joka jo itsessään toi haastetta työskentelyyn.

Tällä ripariporukalla oli ennakkoleiri keväällä, jotta osa oppitunneista saatiin pois ohjelmasta itse leiriviikolta. Matkustaminen Manchesteriin vei aikaa, joten keväällä oppisten pitäminen oli fiksu ratkaisu.

Tietysti myös se toi haastetta, että briteillä ei ole kokemusta rippileireistä, joten meidän piti näyttää esimerkkiä suomalaisista tavoista niin hartauksissa kuin iltaohjelman sketseissä.

Kansainvälisillä ripareilla on kuitenkin omat rikkautensa. Voin suositella niitä jokaiselle! :)

Lähettänyt käyttäjä kaikkikiina

Kuulostaa todella hienolta kokemukselta toimia riparilla jossain kaukana Manchesterin lähellä. Kiitos kun jait tämän kokemuksen meidän kanssa. -Teppo

Uusimmat kommentit

Uudet käyttäjät

  • blackswanearspl...
  • slothweak
  • mpatsi
  • Pnemma
  • examinerstaldisc
  • Maria Lindroos
  • lozengeasking
  • Katrisusanna
  • deltoidoneworld
  • senatereallife

Isosia pankissa

Tähän mennessä isospankkiin on jätetty kaikkiaan 27 isoshakemusta.