Isosilta. Isosille.

Isonen? Anteeksi mikä?

Käyttäjän Oskari kuva
Pe, 26/07/2013 - 22:38 -- Oskari

Yritin kasata sitä, mitä on olla isonen ja kuka isonen oikein on. Vastaako tuntomerkit sinunmielestäsi isosta? Kommentoi!

Isonen?
Isonen on pienryhmänohjaaja. Hän on saanut tehtäviinsä valmennuksen ja mahdollisesti myös siunauksen. Yleensä isonen on yli 15-vuotias, mutta yläikärajaa ei toimessa ole.

Kuka?
Isonen on konfirmoitu ev. lut. seurakunnan jäsen, joka suorittaa tai on suorittanut valmennuksen isosen tehtäviin seurakunnassaan tai jossain toisessa koulutusta tarjoavassa järjestössä. Isonen on voinut myös saada valmennuksensa päätteeksi siunauksen tehtäviinsä.
Myöhemmin isonen voi valmentautua esimerkiksi yli-isoksi, isosten isoksi tai vastaavaksi. Täysi-ikäisenä isonen voi hakea myös yövalvojaksi. Myös ammatinvalinta voi osua seurakunnan tehtäviin esimerkiksi diakoniksi, nuorisotyönohjaajaksi tai pastoriksi.

Mitä tekee?
Tehtävät vaihtelevat seurakunnittain ja järjestöittäin.

Perinteisin tehtävä on pienryhmänohjaaja seurakunnan tai muun järjestön rippileirillä. Vaihtoehtoisesti isoset voivat toimia pienryhmänohjaajina tai apuohjaajina myös muilla leireillä, kuten lastenleireillä, teemaleireillä ja erilaisilla retkillä. Seurakunnat ja järjestöt myös järjestävät toimintaa ja koulutuksia isosille.

Isosen tärkein tehtävä on olla leiriläisten tai retkeilijöiden turvana ja valvojana. Lisäksi isonen osallistuu leirin turvallisuuden ja ilmapiirin ylläpitämiseen, ohjelman suunnittelemiseen ja toteuttamiseen sekä ongelmien ratkomiseen.
Isosen pomo leirillä ja retkillä on aina ensisijaisesti turvallisuusvastaava. Myös leirin muut työntekijät, pastorit ja kesätyöntekijät leiripaikan oman henkilökunnan lisäksi ovat komentoketjussa isosia korkeammalla.

Isosille voidaan maksaa palkkaa päivärahana, mutta ei välttämättä. Joissain tapauksissa isoselle maksettavan päivärahan suuruuteen vaikuttaa isosen koulutuksen määrä ja leirikokemuksien määrä. Valmennusta sisältävät leirit ja illat tarjotaan isosille yleensä ilmaiseksi.
Modernin isosen tehtäviin kuuluu paitsi rippikoulu- ja isostoiminnan perinteiden vaaliminen, myös vaikuttaminen valtakunnallisesti Isoset ry:ssä.

Valmennus?
Isosen valmennus vaihtelee pituudeltaan ja laajuudeltaan huomattavasti. Pääsääntöisesti valmennuksen tulisi sisältää ryhmänohjaustaitoja, ihmissuhdeopetusta, teologian pääpiirteitä, ensiavun perustaidot, ohjelman suunnittelua ja toteuttamista, hartauksien toteuttamista sekä leikkien ja sketsien vetämistä. Lisäksi olisi hyvä huolehtia turvallisuusasioiden opettamista, vaikka turvallisuusohjeet vaihtelevatkin leirikohtaisesti.

Valmennus voi olla viikoittaista, ja sisältää myös valmennusleirejä. Isonen voi toimia isosena yleensä myös jo ennen valmennuksen päättymistä.

Uusimmat kommentit

Uudet käyttäjät

  • iso kiiNAlainen
  • Simppa
  • annaoittinen
  • Vivian Kemppainen
  • aliciakosunen
  • ellamettovaara
  • Lars
  • tiialaitala
  • Jujuli
  • Neputin

Isosia pankissa

Tähän mennessä isospankkiin on jätetty kaikkiaan 27 isoshakemusta.