Isosilta. Isosille.

Entinen isonen ja kohta teologian maisteri

Käyttäjän jsavola kuva
Su, 16/12/2012 - 02:25 -- jsavola

Tervehdys!

Kerrassaan upeaa, että tällainen homma saatiin vihdoinkin käyntiin. Silloin, kun minä olin viime vuosituhannen lopussa isosena Kaarinan seurakunnassa lähellä Turkua, ei ollut puhettakaan, että isoset menisivät jonkun toisen seurakunnan leireille isosiksi.

Kun Kotimaa24:n tästä projektista tiesi kertoa, halusin välittömästi selvittää olisiko minusta jotenkin hyödyksi. Ylläpitäjät ehdottivat kaikenlaisia eri vaihtoehtoja, mutta blogin pitäminen tuntui omimmalta.

Mutta hieman itsestäni tähän alkuun:

Olen Johan Savola, 29-vuotias helsinkiläinen teologian opiskelija. Aikanaan olin Kaarinassa viidellä riparilla isosena (tarkemmin sanottuna kerran isosena ja sitten 4 riparilla superisosena) ja muutamilla lastenleireillä. Tämän rupeaman jälkeen halusin kirkon nuorisotyönohjaajaksi. "Lapsihan on terve, kun se leikkii. Isonen, kun ei osaa lopettaa ja nuorisotyönohjaajaa, kun saa siitä palkkaa." Hain muutamaan DIAK:kiin, jossa semmoiseksi voi valmistua - pääsinkin, mutta en halunnutkaan mennä. Jostain mieleeni oli hiipinyt hakea teologiseen. Ehkä syynä oli ne hienot vaatteet, mitä papit saa pitää, piispoista puhumattakaan =P. En päässyt ihan ekalla kerralla sisään - enkä ihan tokallakaan, mutta minulle annettiin mahdollisuus käyttää välivuodet hyväkseni. Sain tehdä nuorisotyönohjaajan viransijaisuuksia ensin omassa kotiseurakunnassani, sitten vähän kauempana Naantalissa ja vielä kerran Turun Martinseurakunnassa. Sitten pääsinkin vuonna 2008 teologiseen tiedekuntaopiskelijaksi. Koin tämän työkokemuksen saannin jo silloin, mutta eteenkin opiskellessani suurena johdatuksena. Kun oli saanut tehdä itse kirkon työtä, oli paljon helpompi lokeroida ehkä hieman kaoottisiakin predikaattilogiikan juttuja järkeviin lokeroihin tulevaan kirkon työtä ajatellen. Niin kuin ehkä arvata saattaa, minulla on sisäinen kutsu pappeuteen ja jos tässä puolen vuoden sisällä saan myös sen ulkoisen kutsun (eli seurakunnan kutsun ja että piispa katsoo minut hyväksi vihkiä), haluaisin pappina toimia tässä meidän Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Miksi minä tässä nyt vaan itsestäni elvistelen?

Haluaisin tämän blogin välityksellä kirjoittaa ajatuksiani. Joitain ajatuksia, mistä toivottavasti voisi olla hyötöä isostoiminnassa. Kävin katsomassa tuolla foorumilla, että mistä porukat haluaisivat lisää tietoa. Bongasin sieltä vain yhden aihepiirin: apologian eli tässä kontekstissa kristillisen uskon puolustamiseen tähtäävää puhetta tai kirjoitusta. Minulle myös ehdotettiin, että kirjoittaisin hartauksia tuonne Pompelipediaan. Valmiita hartauksia en varmaankaan kirjoita, mutta ajatuksia hyvistä hartauksista kirjoitan oikein mielelläni.

Tärkein kysymys onkin, mitä SINÄ isonen kaipaisit tueksesi tehdessäsi tätä arvokasta työtä? Muistele viime kesääsi isosena. Oliko siellä jotain juttua - pieniä nyansseja, missä koit, että sormi meni suuhun. Niiden viiden riparin jälkeen olen tehnyt ainakin 20 riparia työntekijänä. Selvitetään yhdessä, miten se sormi saadaan pois sieltä suusta ensi kesäksi tai jo hiihtolomaripariksi.

Joten kommentoi tähän, mitä haluaisit kuulla. On paljon helpompi kirjoittaa, kun tietää, mitä haluttaisiin kuulla.

Mutta nyt kello on jo niin paljon, että Pyhä Henkikin on mennyt jo nukkumaan.

Joten: Hyvää yötä, Jeesus myötä - äläkä unohda nuorisotyötä =)

Johan "Wannabe pastori" Savola

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä tuulimaria

Tää vaikuttaa tosi hyvältä! Kiva että lähdit mukaan :)

Mua kiinnostais teologin mielipide siihen, että miten voisi raamiksissa saada pikkuset ymmärtämään asia ilman että homma menee luentomaiseksi. Itse koen löytäneeni jo jonkinlaisen tasapainon rentouden ja asiapuolen välillä, mutta olen huomannut että monilla, varsinkin ekan vuoden isosilla on tosi vaikea vetää raamiksia kun isosella itselläkin saattaa mennä asia vähän yli ymmärryksen. Enkä ole oikein hirveän hyvin osannut auttaa nuorempia isosia siinä. Niin ehkä jotain konkarin vinkkejä sellaisiin tilanteisiin? :)

Käyttäjän Jussi24 kuva
Lähettänyt käyttäjä Jussi24

Kannatetaan! Jos raamiksista innostutaan keskustelemaan enemmänkin niin sen keskustelun pohjalta vois koota matskut ihan pediaan. Tällä hetkellä sieltä löytyy eväitä lähinnä iltaohjelmiin ja leiriolympialaisiin. Raamiksissa on vähintään yhtä paljon isosilla pähkittävää, joten sellanen matsku ois varmasti enemmän ko tervetullutta! :)

Käyttäjän miksu kuva
Lähettänyt käyttäjä miksu

tuota juuri itsekkin haluaisin kuulla. Miten "pikkuiset" saisi viihtymään raamiksessa ( eitteivät tuijota kelloa koko ajan). Meillä olii riparilla hyvä käytäntö kun 2 isosta per raamis ryhmä helponpi pitää homma puikossa. Käytiin myös kyseinen aihe läpi työntekijän kanssa. Se auttoi koska kuuli muiden isostenmielipiteitä aisasta.

Käyttäjän jsavola kuva
Lähettänyt käyttäjä jsavola

Tervehdys,

Niin kävi Viking Lineltä käsky, että olen joulupäivään asti töissä Helsingin ja Tukholman välillä, mutta palaan aivan varmasti asiaan:

Näin yhdellä lauseella kiteytettynä (IMHO): Kun panostetaan ryhmäytymiseen ja koulussa päällä olevat roolit alkavat pikku hiljaa murentua, myös oppiminen ja osallistuminen tulee mielekkäämmäksi.

Uusimmat kommentit

Uudet käyttäjät

  • Lilja
  • malarkeygnashing
  • gutbog
  • extraordinarysocial
  • pearsobsequious
  • digidrum
  • saaga10298
  • VilitsuX
  • mikizzi
  • Paivankakkara123

Isosia pankissa

Tähän mennessä isospankkiin on jätetty kaikkiaan 27 isoshakemusta.