Isosilta. Isosille.

Oppitunti 6C: Hardet

Käyttäjän Oskari kuva
Ti, 16/04/2013 - 02:15 -- Oskari

Opi:

Hartaus on aina leiriporukkanne oma hiljentymis- ja rukoiluhetki, jonka on tärkeää olla mukava ja luottamuksen ilmapiirissä tapahtuva, ettei kenelläkään olisi paha olla. Hartaudessa musiikki, puhe ja muut erilaiset spektaakkelit ovat valinnaisia, sillä vain yksi asia on ehdoton: rukous.

Materiaaliwikistä löytyviä valmiita hartauksia on hankala käyttää, sillä niissä esitetyt mielipiteet eivät välttämättä aina sovi omaan suuhun. Tärkeintä hartaudessa on, että se kuulostaa sinulle luonnolliselta ja siinä ilmenee oma kokemuksesi tai mielipiteesi. Aina ja joka tilanteessa parasta on, että tekee hartauden alusta alkaen itse. Sen ei tarvitse olla erityisen hyvä tai hohdokas, kunhan se vain kuulostaa sinulta!

Seuraavaksi muutamia neuvoja, joilla voit tehdä oman hartaudenja elävöittää sitä sekä saada usein vastahakoisetkin ja EVVK-asenteella riparilla olevat hereille ja kuuntelemaan hartauttasi. Tässä olisi muutamia hyväksi koettuja neuvoja ja vinkkejä, joista voi olla sinulle apua.

Kun aloitat hartauden tekemistä, mene jonnekin rauhalliseen paikkaan, johon ota mukaan kynä, paperia ja Raamattu. Jos musiikki auttaa sinua keskittymään, kannattaa laittaa taustalle soimaan jotakin gospel-musiikkia ja mieluiten sellaista, mitä et ole ennen kuunnellut. Musiikki paitsi auttaa sinua keskittymään, voit saada siitä myös ideoita hartauteen. On kuitenkin parempi valita musiikki hartauteen, eikä ensin valita biisiä ja sitten tehdä hartautta sen ympärille.

Päätä minkälaista hartautta alat tekemään. Perinteisin on puhe, jota seuraa musiikkia ja rukous, mutta myös vaihtoehtoja löytyy. Eräs vaihtoehto voisi olla draamahartaus. Kyse on jostain dramatisoidusta kertomuksesta tai tarinasta, joka näytellään. Draamahartaus yleensä vaatii paljon harjoittelua, joten se ei sovi viimehetkellä luoduksi hartaudeksi. Tähän voit kysyä avuksesi muita isosia, joiden kanssa voit harjoitella draamaa useamman kerran etukäteen. Jos käytätte draamassa roolivaatteita ja rekvisiittaa, tulee näiden kanssa varoa ylilyöntejä. Kyseessä ei ole mikään sketsi vaan hartaus. Toinen vaihtoehto on toiminnallinen hartaus. Tässä leiriläiset osallistuvat jotenkin hartauteen omalla toiminnallaan. Esimerkkinä hartaus, jossa on jokaiselle jaetaan lappu, johon he voivat kirjoittaa lappuun jonkin tehdyistä synneistään. Tämän jälkeen laput kerätään kasaan ja poltetaan esimerkiksi nuotiolla tai takassa ja kerrotaan että samoin kuin nämä synnit palavat, myös Jumala on unohtanut ne synnit. Kolmas vaihtoehto voisi olla tarinahartaus, jossa luetaan joku valmis tarina, esimerkiksi kylän rikkaimmasta miehestä.

Hartaus kannattaisi tehdä aina hyvissä ajoin etukäteen, mutta kokemuksesta osaan jo sanoa, että yleensä hartaus kuitenkin tehdään vasta edellisenä tai iltana, tai kuten allekirjoittanut parhaassakin tapauksessa, samana aamuna. Yleensä edellisenä iltana isospalaverin jälkeen jää lähes aina joku, jolla on seuraavana päivänä hartausvuoro, kirjoittamaan hartautta väsyneenä, mutta pakon edessä.

Valitse jokin ydinajatus, josta haluat kertoa jotakin muille paikallaolijoille ja joka voi olla hyvin laajakin, jota myöhemmin lähdet jalostamaan eteenpäin ja tarkentamaan. Ydinajatus voi liittyä päivän teemaan, vasta tapahtuneeseen juttuun tai sitten johonkin valmiiseen aiheeseen Raamatusta. Kirjaa rohkeasti jokainen ajatuksesi tästä aiheesta ylös, kyllä, myös ne kaikkein ihmeellisimmätkin. Kun olet saanut ydinajatuksen eli hartautesi punaisen langan kirkkaasti selvitettyä, lue Raamattusi loppuosasta sanastosta, kerrotaanko siellä mitään aiheestasi ja mitä Raamattu kertoo. Jos pidät hartautesi riparilla, paikalla on myös pappi, joka voi neuvoa sinulle aiheeseen liittyviä Raamatunkohtia ja hyviä vinkkejä saat myös toisilta isosilta.

Sitten lähde jalostamaan juonta hartauteesi. Missä järjestyksessä kerrot asioista, kokemuksistasi, luet raamattua, soitat musiikkia ja rukoilet. Tärkeää on, että kaikki osat muodostavat yhden eheän kokonaisuuden ja liittyvät jotenkin toisiinsa. Voi olla hyvä myös kertoa, miten ne liittyvät toisiinsa, elleivät ne selvästi liity toisiinsa aiheeltaan.

Puhe voi näyttää paperilla varsin lyhyeltä, mutta pitäessä et tarvitse mitään jaaritteluja ynnä muuta, vaan mene suoraan asiaan, jotta kaikki pysyvät perässä, mistä heille kerrot. Jos hartautesi sisältää puheen, parhaita ja kiinnostavimpia aiheita ovat omat kokemuksesi Puhu myös hitaasti ja yksinkertaisesti, ikään kuin tyhmälle, jotta kaikki varmasti pysyvät perässä ja muidenkin on helpompi seurata hartautta. Kannattaa myös jättää aina lauseiden väliin muille hieman aikaa miettiä sitä, mitä juuri sanoit, eikä vain paahtaa kauheaa kyytiä eteenpäin.

Älä huolehdi siitä, että onko hartautesi hyvä. Vaikket ehkä eläkään uskossa Jeesukseen, suosittelen lämpimästi luottamaan siihen, että kun puhut, puhuja et ole sinä, vaan Pyhä Henki. Yleensä huomaa vasta jälkikäteen, että kuinka paljon Jumala käyttää meitä ja kertoo kauttamme jotain muille, minkä pitää tähdellisenä. Sitä ei ole helppo uskoa eikä luottaa siihen, ennen kuin saa hartauden pidettyä, mutta luota kuitenkin siihen, että Jumala kyllä käyttää sinua ja auttaa tekemään hartauden.

Kun valitset musiikkia hartauteen, kannattaa kysyä rohkeasti apua muilta nuorisotyönohjaajilta ja isosilta, sillä heiltä saa varmasti hyviä vinkkejä musiikiksi. Musiikin voi soittaa vaikkapa cd-levyltä, mutta kannattaa harkita esimerkiksi myös laulamista porukalla, jos kappale löytyy virsi- tai veisukirjasta, mitkä yleensä on mukana riparilla.

Hartauden pitäminen voi tuntua jännittävältä, eteenkin ensikertalaiselle, mutta kyseessä ei ole esiintymistilanne, vaan yhteinen hiljentyminen porukalla. Tiedän kyllä, että alkuun hartauksien pitäminen jännittää varmasti, mutta kokemuksen myötä sekin jää taka-alalle. Kirjoita hartaus kokonaisuudessaan paperille ja lue tarvittaessa rohkeasti vaikka suoraan paperista se, jos jännitys meinaa viedä voiton. Tarvitsee kymmeniä pidettyjä puheita, jotta voi edes harkita pitävänsä hartautta ilman sen kirjoittamista tai edes ilman tukisanalistaa, josta voi tarvittaessa tarkistaa mistä aikoi seuraavaksi kertoa.

Ennen hartautta, valmistele tila huolella ja varmista, että sinulla on kaikki hartauteen tarvittava mukana. Pitäessäsi hartautta saat aina huomion itseesi ja pysymään kiinnostuksen paremmin hartaudessasi, jos sinulla on jotain konkreettista mukana. Asia voi olla vaikkapa vain Raamattu tai jokin muu, mikä liittyy hartauteesi (lamppu - maailman valo, suola - maailman suola, risti - Jeesuksen ristiinnaulitseminen yms.) Hyviä ovat myös muiden mukaan ottaminen siten, että pyydät jokaista vaikka jos pidät eläin aiheista hartautta, miettimään omaa tai perheen lemmikkiä tai kysy heiltä jotain, jota heidän pitää miettiä hetki hiljaa, mutta vastata ei tarvitse (esimerkiksi perheen tärkeydestä hartautta pitäessä: Mietipä hetki perhettäsi ja sitä kuinka paljon he rakastavat sinua).

Pohdi:

Kirjoita ylös tiivistys:

  1. Tee hartaus etukäteen ja rauhallisessa paikassa
  2. Päätä millaista hartautta alat pitämään (puhe, draama, toiminnallinen, tarina)
  3. Valitse aluksi jokin ydinajatus, jota lähdet jalostamaan
  4. Kirjoita kaikki ajatuksesi rohkeasti muistiin
  5. Valitse mitä kaikkea käytät hartaudessa (puhe, rukous, Raamattu, musiikki)
  6. Tee hartaudestasi ehyt kokonaisuus
  7. Kirjoita puhtaaksi paperille
  8. Valmistele tila etukäteen ja varmista, että sinulla on kaikki tarvittava mukana
  9. Älä jännitä, Jumala johdattaa kyllä ja kyseessä ei ole esiintymistilanne
  10. Käytä jotakin konkreettista, jotta saat mielenkiinnon pysymään yllä
  11. Hartaus ei voi olla huono, sillä se on sitä, mitä haluat kertoa muille!

Katso lopuksi video:

TODO: Klipit

Uusimmat kommentit

Uudet käyttäjät

  • consciousgeeks
  • finalschirping
  • Meea.Siro
  • crispsshot
  • wishvalid
  • fissionhairy
  • overjoyedhighquality
  • cottagescrubbing
  • plausibleabandoned
  • ajardividnd

Isosia pankissa

Tähän mennessä isospankkiin on jätetty kaikkiaan 27 isoshakemusta.