Isosilta. Isosille.

Kuukauden Isonen: Syyskuu

Käyttäjän Oskari kuva
Su, 01/09/2013 - 11:44 -- Oskari

Syyskuun isonen Anette Eriksson, 17.Kuukauden Isonen on Isoset ry:n kuukausittain julkaisema artikkelisarja, jossa esitellään yksi isonen jostakin päin Suomea. Artikkelit julkaistaan aina kuukauden ensimmäisenä päivänä. Haastattelun ja artikkelin on toteuttanut Isoset ry:n varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja ja tiedotusvastaava Oskari Järvelin.

Syyskuun Isonen: Anette Eriksson, 17-vuotta 
Kotoisin: Laihia, Laihian seurakunta
Isoskoulutus: 2011-2013
Kokemus: 5-6 lastenleiriä sekä 2 rippileiriä
Suosikkiveisu: 36/2010: Kahden Maan Kansalainen (NSV)
Suosikkiraamatunkohta: Ps. 121

Eriksson kertoo, että omalta riparilta mieleen jäi mukavat ja aktiiviset isoset, jotka houkuttelivat myös hänet mukaan isostoimintaan. Parhaana leirikokemuksena Eriksson mainitsee viimeisimmän riparin, jossa oli huippu isosporukka, huiput ohjaajat sekä erittäin hyvät leiriläiset, joiden kanssa leirin yhteishenki sai kasvaa. Joka päivä oli niin kivaa, että kotiinlähtö tuntui erityisen haikealta.

Laihian seurakunnassa isosten tehtävänä on leiri-olympialaisten teko, leikkien vetäminen, iltaohjelmien valmisteleminen sekä ripareilla ryhmikset ja raamikset. Lisäksi isoskoulutettavat voi osallistua tai avustaa nuortenilloissa. Ripareilla aamuhartaudet tehdään isosryhmittäin ja isoset voi päästä tekemään myös iltahartauksia. Laihialla isosille riittää Erikssonin mukaan paljon tehtävää.

Tehtävistä Erikssonin mieleen on erityisesti leikkien vetäminen, olympialaisten pito sekä tehtävät, joissa saa olla yhdessä koko porukan kanssa. Haastavina tehtävistä isonen kokee raamikset. Hän kuvailee ensimmäistä raamis-kertaansa oudoksi ja haastavaksi, mutta kertoo tottuneensa nopeasti. Haastavaksi Eriksson mainitsee myös iltahartauden tekemisen, jos ei yhtään tiedä mistä sen tekisi.

Isoskoulutus kestää Laihian seurakunnassa kaksi vuotta. Koulutuksessa kokoonnutaan kerran kuussa puolentoista tunnin ajan ohjaajan johdolla. Isoskoulutukseen Erikssonin kertoman mukaan kuuluu myös jumalanpalveluskäynti ja palvelutehtävä jumalanpalveluksessa eli esimerkiksi lukemista tai kolehdin keräämistä. Toisena koulutusvuonna koulutukseen kuuluu diakoniapalvelutehtävä.

Laihian seurakunnan isoskoulutuksen vahvuuksiksi Eriksson kertoo erittäin hyvät kouluttajat, jotka osaavat hommansa. Laihia on kuulemma pieni paikka, jossa kaikki tuntevat toisensa ja koulutusryhmä on todella tiivis. Isoskoulutusta Eriksson kehittäisi lisäämällä käytännön hommia. Esimerkkinä isoskoulutuksen tänä keväänä päättänyt isonen mainitsee, ettei koulutuksessa harjoiteltu ryhmisten tai raamisten pitämistä.

Eriksson lähettää kaikille isosille terveisiä: ”Pysykää iloisina. Ottakaa kaikki huomioon ja olkaa omia itsiänne.” Isoskoulutusta vasta harkitsevia Eriksson rohkaisee: ”Kyllä suosittelen. Lämpimästi! Saa tutustua moniin uusiin ihmisiin ja tää on oikeesti tosi huippua. Kaikki mukaan vaan.”

Isoset Twitterissä

Uudet käyttäjät

  • Marza
  • Jerska
  • Ella-Kerttu
  • liinaoliviq
  • ssenniu
  • Tuntematon
  • minttuheinonen
  • aijalavenla
  • Helmi Uurasmaa
  • Inkahelena

Isosia pankissa

Tähän mennessä isospankkiin on jätetty kaikkiaan 27 isoshakemusta.