Isosilta. Isosille.

Kuukauden Isonen: Elokuu

Käyttäjän Oskari kuva
To, 01/08/2013 - 14:36 -- Oskari

Elokuun Isonen Anni Salmesvuori, 18.

Kuukauden Isonen on Isoset ry:n kuukausittain julkaisema artikkelisarja, jossa esitellään yksi isonen jostakin päin Suomea. Artikkelit julkaistaan aina kuukauden ensimmäisenä päivänä. Haastattelun ja artikkelin on toteuttanut Isoset ry:n varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja ja tiedotusvastaava Oskari Järvelin. 

Elokuun Isonen: Anni Salmesvuori, 18-vuotta 
Kotoisin: Tampere, Teiskon seurakunta
Isoskoulutus: 2010-2012 isoskoulutus, 2012-2013 apuopekoulutus
Kokemus: 5 riparia, 10-leiri, perheleirejä, äiti-tytär-leiri, ala-aste ikäisten leirejä
Suosikkiveisu: 2/2010 Sama taivas, sama maa ja 8/2010 Laula ihmisille (NSV)
Suosikkiraamatunkohta: Ps. 139:14

Salmesvuori kertoo omasta riparinsa isosista, että sai heistä todella hyvän kuvan. Isoset olivat kivoja, ja jo ennestään tuttuja. Leirin isoset saivat myös hänet lähtemään isoskoulutukseen.

Salmesvuoren parhaita leirikokemuksia ovat olleet tilanteet, joissa kaikki ovat innostuneet tekemisestä, eikä kukaan ole jäänyt ulkopuolelle. Kokenut isonen mainitsee tässä myös oman riparinsa, sekä kaksi ulkomaanriparia.

Salmesvuori on päässyt isoseksi viime vuoden hiihtolomalla laskettelurippileirille Norjaan, jossa suomalaisen porukan kanssa puolet ajasta lasketeltiin ja puolet oli muuta opetusta. Kansainväliselle, Anglikaanisen kirkon kanssa yhteistyössä toteutetulle riparille Ison-Britannian Manchesteriin Salmesvuori osallistui viime vuonna.

Ensi kuussa Salmesvuori suuntaa samaiselle leirille Manchesteriin, tällä kertaa apuohjaajana, saatuaan apuohjaajakoulutuksensa valmiiksi tänä keväänä. Salmesvuoren sanoin kansainvälisen leirillä kaksi kulttuuria, kaksi kieltä ja kaksi vähän erilaista uskontoa kohtaavat Tampereelta ja Manchesterista. Kaikki muu paitsi oppitunnit ovat yhteisiä molemmille ryhmille.

Teiskon seurakunnassa isosten tehtäviin kuuluu raamisten vetäminen ja iltaohjelmien sekä yhteisen ohjelman tekeminen. Tärkeimpänä tehtävänä on olla esimerkillisiä nuoria nuoremmilleen. Mitään tehtävää Salmesvuori ei nosta erityisen mielekkääksi, mutta mainitsee erityisesti sen, että saa olla oma itsensä ja sen, kun näkee leiriläisten innostuksen. Haastavaksi Salmesvuori kokee tilanteet, joissa ryhmä koostuu erilaisista tyypeistä ja ryhmä pitäisi saada toimimaan kunnolla ja tasavertaisena.

Teiskon seurakunnan isoskoulutus on kaksivuotinen. Ensimmäinen vuosi on pohja ja perusta, jolloin kokoonnutaan joka toinen viikko kahden isosleirin lisäksi. Toisena vuotena kokoonnutaan harvemmin kahden leirin lisäksi. Salmesvuori kiittelee koulutuksessa erityisesti saatuja ystäviä, ryhmätyötaitoja sekä kokemusta erilaisista tilanteista. Isoskoulutuksessa Salmesvuori kehittäisi raamisopetusta syvällisemmäksi.

Kaikille isosille Salmesvuori lähettää seuraavanlaisia terveisiä: ”Hienoa että ootte lähtenyt mukaan, isosena oleminen on aivan mahtavaa.” Isoskoulutusta vasta harkitsevia Salmesvuori rohkaise mukaan: ”Kannattaa ihan ehdottomasti ainakin lähteä katsomaan. Jos se ei tunnu omalta jutulta, sen voi aina lopettaa. Isoskoulutus on niin laaja, että se sopii ihan kaikenlaisille ihmisille. Ei oo oikeesti sellasia ihmisiä, jotka ei vois lähteä.”

Isoset Twitterissä

Uudet käyttäjät

  • Marza
  • Jerska
  • Ella-Kerttu
  • liinaoliviq
  • ssenniu
  • Tuntematon
  • minttuheinonen
  • aijalavenla
  • Helmi Uurasmaa
  • Inkahelena

Isosia pankissa

Tähän mennessä isospankkiin on jätetty kaikkiaan 27 isoshakemusta.